top of page
johannaemelibanner1.jpg
"Säj vad du vill, det finns en frihet, som räcker till för mig i livet. Det mulnar till i grått mot grönt. Säj vad ni vill, men det är skönt!"
johanna%20emeli%201_edited.jpg

Visor trasiga och hela är en konsertföreställning med Johanna Aveskogh och Emeli Jeremias. Medmusiker är också Ola Johansson. Musiken består av olika kompositioner som har det gemensamt att de bär texter och översättningar av Lars Forssell. Däremellan återges en brevväxling mellan Johanna och Emeli som berör alltifrån stora samhällsfrågor till djupt personliga reflektioner. Som en röd tråd löper temat om att vara kvinna i konsten. Livsöden som Alice Tegner och Fanny Mendelsohn berörs. 

2014 släpptes skivan Visor trasiga och hela på Tröstlösa Records. Nedan några citat om den. 

Presscitat:

"Av alla texter han skrev till utländska melodier, ofta franska, valde de ut elva stycken. Många kända visor, som ”Jag står här på ett torg” och ”Snurra min jord” på temat krig och/eller kärlek. Modigt gjort, nog inte bara i mitt minne de måste kämpa mot till exempel Ulla Sjöbloms originalinspelningar.

Fast Aveskogh/Jeremias klarar det. De hyllar både vördnadsfullt och personligt. Forssells sångpoesi fortsätter att vara giltig också i vårt sekel." Bengt Eriksson, Kristianstadsbladet

"Visor med texter av Lars Forssell och originaltexter och melodier av storheter som Boris Vian, Léo Ferré, Kurt Weill, Ira Gershwin, Jaques Brel, Astor Piazzolla och Monica Dominique, ja inte kan det bli dåligt om tolkaren har något så när stort omdöme och bra sångröst. Det har definitivt Johanna Aveskogh som också har en pianoteknik som passar som hand i handske för denna musik. Hjälp har hon av framför allt  Emeli Jeremias på dragspel, klockspel, kalimba och kör och sist men inte minst en helt underbart vackert trakterad cello." Bengt Edqvist, Lira

 

Johanna Aveskogh tilldelades 2016 Kalmar Läns stipendium till minne av Hansi Schwartz för sina tolkningar av Lars Forssell. Motivering: "Säg vad ni vill, här finns en stämma som räcker till. Med en röst som smeker, viskar och ryter i får du jorden att snurra och de fattigas piano att spela. En nyansernas mästare med glimten på tungan är du din egen kabaret med vinden i din famn. Du tillhör de unika som förstår vad du sjunger om. Lars, han skrockar i sin himmel... "


Johanna Aveskogh är jazz- och vissångerska som utbildats vid Sjöviks folkhögskola, Örebro Musikhögskola och Visskolan i Västervik. Hon är verksam som sångerska på jazzklubbar, i kyrkor med mera och arbetar också som sångpedagog bland annat med skådespelare. Hon undervisar också i musik på grundskolan.

Emeli Jeremias är cellist, sångerska, låtskrivare och arrangör och verkar på många av våra teaterscener. Hon har släppt flera skivor i eget namn och som medmusiker och producent.
Ola Johansson, piano, kontrabas och dragspel. Ola arbetar för närvarande som musiker, kompositör och skådespelare på Teater Pero i Stockholm.

bottom of page