top of page

Snöleopard 

Snöleopard är en undersökande föreställning om människans villkor, uttryckt i poesi, nyskriven musik och luftakrobatik. Medverkar gör Manda Rydman, luftakrobat och cirkusartist, Sannamari Patjas, skådespelare, Karin Hellqvist, violin, elektronik m m, Emeli Jeremias, cello, sång, m m. För regi och scenteknik står Rogier Hornman. Föreställningen bygger på poesi av Tua Forsström och har stöd av Statens Kulturråd och genomförs även i samarbete med Stockholms Universitet, litteraturvetenskapliga institutionen

Tua Forsström (född år 1947 i Borgå och bosatt i Helsingfors) är en av Nordens främsta lyriker, och har genom årtionden fått ett flertal prestigefyllda priser:. Nordiska Rådets litteraturpris (1998), De nios stora pris (2007), Bellmanpriset (2003) Edith Södergran-priset (1988), Pro Finlandia –medaljen (1991), Svenska Akademiens Finlandspris (1992), , Göteborgs-Postens lyrikpris (1992), Gerard Bonniers lyrikpris (1993). 

1992 nominerades hon till Augustpriset med motiveringen: ”Tua Forsströms poesi är en både vemodig och passionerad kamp mot meningslösheten, sönderfallet, förstörelsen - mot döden i livet.” Detta är ett omdöme som skulle kunna passa lika bra på En natt i oktober rodde jag ut på sjön. I klara, knivskarpa bilder tecknar poeten en bild av ett tillstånd någonstans mellan liv och död, med människan i en båt omgiven av stilla vatten och fiskar i djupet, fiskar vilkas ”mamma och pappa är borta”, som fryser när vattnet fryser, och ”vargen springer på starka tassar genom din dröm”. Det är en värld där drömbilder och fantasier stiger fram med en märkvärdig klarhet, där orden är alldeles vanliga och använda men framstår som oskrivna och nya.

Sedan 2019 sitter Tua Forsström på stol 18 i Svenska Akademin.

Manda Rydman är en svensk cirkusartist som är specialiserad på flygring, flygrep, handbalansering och kontortion. Vid 17 års ålder fick hon sitt första kontrakt som flygakrobat i jazzoperan Porgy & Bess och sedan dess fortsatte hon att uppträda i cirkusproduktioner, konstsamarbeten och kommersiella evenemang runt om i världen. 

Hon kombinerade sin flygakrobatkarriär med att utveckla en andra disciplin: handbalansering, som hon gick lärde sig både på State Circus School i Kiev och Codarts Dance University i Rotterdam.

Tidigare arbeten inkluderar uppträdanden i shower som ”Limits” på turné med Cirkus Cirkör, ”Versus” på Chamaleon Theatre i Berlin, ”ID” på turné med Cirque Eloize, ”Wear it like a crown” på turné med Cirkus Cirkör, ”Cyclope” i Schweiz, ”Gynoïdes Project” av Cirkus Perspektiv, ”Maskarade” vid Royal Opera i Köpenhamn och ”Canal Circus” i Japan.

19676p.jpg

Sannamari Patjas har arbetat som skådespelare sedan 1998 då hon gick ut Teaterhögskolan i Stockholm. Sedan dess har hon spelat på ett flertal av landets teatrar så som Dramaten, Uppsala Stadsteater, Teater Västmanland, Scenkonst Sörmland och Uusi Teatteri, men även filmat i ett trettiotal film och tv-produktioner och gjort radioteater. Dessutom är hon sångerska i Sannamari Patjas- Lauri Antila-Harri Ihanus Trio  och framför finska sångklassiker från tango till rock blandad med svenska visor.  

Foto: David Hagstrand

Emeli Jeremias är initiativtagare till projektet Snöleopard. Hon är cellist, sångerska, arrangör och kompositör. Se mer här.

Foto: Anna-Maria Ahlström

Violinisten Karin Hellqvist är en av landets mest framstående instrumentalister inom den samtida musiken. Som medlem i flera av Skandinaviens spjutspetsensembler för ny musik – Cikada, Oslo Sinfonietta, neoN och Faint Noise – är hon dedikerad till att utveckla repertoaren genom att beställa och framföra nya verk. I sitt soloprojekt beställer hon musik där violinen får sällskap av andra ljudvärldar genom elektronik och ljudobjekt.

avatars-39blTakwhRSgZ6GR-IpjhJA-t500x500.jpg

Rogier Hornman är cellist, kompositör, teatertekniker, regissör, ljusdesigner med mera. Rogier flyttade till Sverige från Nederländerna 2021 och är projektets regiöga och tekniker och scenograf....

Här hittar du föreställningen på Scenkonstportalen:

bottom of page