top of page

Emeli Jeremias är utbildad cellist, kammarmusiker och arrangör. Hon är också verksam som kompositör, sångerska och teatermusiker. 

Lummer_08.jpg

Soloalbum

2011 kom Emelis debutalbum i eget namn, Där berg kysser berg. Så här tyckte Dan Backman i SvD:

"Det har inte precis slagits på stora trumman för Emeli Jeremias fina debut. Det är synd, för det här är ett mycket bra album i en svenskt lågmäld och eftertänksam vispoptradition. Den mångkunniga och rutinerade Jeremias, klassiskt utbildad cellist, har på ett för det mesta helgjutet sätt kombinerat poetiskt mångtydiga texter med ett kongenialt eklektiskt tonspråk som i sparsmakade arrangemang rör sig mellan pop, jazz och visa. Bland de sånger som pockar på uppmärksamhet urskiljer sig särskilt titelspåret med ett munspel som glider över den akustiska gitarren, kontrabasen och känsligt framsjungna absurda rader om en tillvaro där ”korna går lösa men bankerna styr”. Laura Nyro-vibbarna i Utanför ditt fönster måste också applåderas." 

2013 släppte Emeli sitt andra album, Lummer. 

Lira om Lummer 2013
"Många intressanta spår såsom atmosfäriska Vargtimmen, jazziga Murar och Norderport, den dubbelbottnade, lite melankoliska (och provocerande) Knacka inte på. På den medryckande Enkelriktad stad sjunger Emeli duett med Ola Sandström. Titelspåret Lummer. stillsamt medryckande den med.

Det här är en skiva som ska lyssnas med eftertanke då texterna är centrala. " Läs hela här:

 

2014 släppte Trio Mirsidrü (Emeli Jeremias, Fredrik Lindborg och Daniel 

Tilling) kritikerhyllade skivan Gershwin, som bland annat utsågs till en av årets jazzutgivningar av DIG jazz.

Så här tyckte Lira: "George Gershwin rörde sig mellan lätt-trallad schlager, svängig jazz och komplex klassisk musik. Allt komponerat med den största finess. Trio Mirsidrü rör sig i samma musikaliska landskap när de tolkar hans musik. Alla arrangemang är skrivna av trion som består av cellisten och sångerskan Emeli Jeremias, saxofonisten Fredrik Lindborg och pianisten Daniel Tilling. Allt de gör i såväl improvisation som interpretation är i Gershwins – det handlar om en smakfullhet som närmar sig perfektion, en lyhördhet inför originalets kvalitet och en känsla i improvisation som vittnar om musikalisk säkerhet av yppersta klass. Gershwin ler i sin himmel när Emeli Jeremias sjunger Summertime. Det var så han måste ha tänkt sig denna sång."

Teatermusiker:

Emeli har som musiker och skådespelande musiker deltagit i flera uppsättningar på landets scener. Däribland kan nämnas: Jag gillar Stig på Länsteatern på Gotland, Får i Stövlar på Riksteatern, Prata högre, Karin! på Stockholms Stadsteater, Jag kommer härifrån på Scenkonst Sörmland. Emeli har också varit initiativtagare och medproducent till ett antal föreställningar för barn och vuxna, se "Scenproduktioner" på denna sida. 

Medmusiker:

Emeli har deltagit som cellist, arrangör, producent etc på en rad olika skivproduktioner och konsertturnéer. Några samarbeten: Annika Fehling, Pierre Ström, Emil Jensen, Camilla Ringquist, Melissa Horn, Fiona Daniel (Schweiz), Emilia Feldt, Jade Ell, Fredrik af Trampe med flera. 

Prata högre, Karin! Kretsteatern, Stockholm
bottom of page